Volg ons:
Taal
UWV Scholingsvoucher
Wil jij jouw Nederlands naar een hoger niveau tillen? De praktische Cursus Nederlands B1 is een vervolg op de niveaus A1 en A2. Deze individuele opleiding is gericht op het verbeteren van zowel mondelinge als schriftelijke vaardigheden in het Nederlands. Naast het verwerven van woordenschat, ligt de nadruk ook op zinsconstructies, werkwoordsvormen en -tijden. Na het volgen van deze cursus begrijp je de hoofdlijnen uit teksten die vaak voorkomen in werk-, school- of vrijetijdssituaties. Bovendien kun je je gedachten, ervaringen en doelen duidelijk verwoorden en beschrijven.
This text is also available in English
De cursus is geschikt voor iedereen die op A2 niveau en graag nog beter Nederlands wil spreken en begrijpen. Heb je Nederlands nodig voor je werk of studie? Dan is B1 niveau absoluut aanbevolen. De cursus Nederlands B1 is vergelijkbaar met MBO 4 niveau.
Je leert tijdens deze cursus niet alleen de woorden, woordcombinaties en zinnen die je nodig hebt bij alle thema’s en onderwerpen. Je leert ook de juiste zinsconstructies, werkwoordsvormen en -tijden om in goed Nederlands te kunnen spreken en schrijven. Deze oefen je tijdens de les, in het boek en in de online leeromgeving. Onderstaande thema’s komen aan bod:
Thema 1 – Wie ben jij?
Thema 1 gaat over jou! Over jouw leven, over jouw hobby’s, over jouw karakter, over wat jij leest en wat je in het weekend doet, over hoe je nieuwe woorden leert. Je leest over het leven van anderen, je luistert naar wat anderen vertellen over zichzelf en over wat ze graag doen. Met die onderwerpen ga je dan zelf aan de slag. Zo leer je vertellen over je eigen leven, over wat je graag doet, over je karakter en je leert daarover met andere mensen te praten. Maar het gaat ook over hoe je snel belangrijke informatie in een tekst kunt vinden; een tekst die je hoort (dus een gesprek of een interview) of die je leest op bijvoorbeeld een website.
Thema 2 – Gezondheid
Thema 2 gaat over gezondheid. Je krijgt adviezen van anderen en je geeft andere mensen advies als ze over een probleem vertellen. Je leest over beroepsziektes en je leert hoe je met een huisarts of een bedrijfsarts praat over je gezondheid en welke vragen je stelt als je iets niet begrijpt. Je kijkt naar het nieuws en je leest, net als in ieder thema, een tekst voor je plezier.
Thema 3 – Omgeving
Thema 3 gaat over omgeving: jouw stad, jouw buurt, jouw huis. Wat daar gebeurt, wat daar verandert, wat je daar doet. Je appt met buurtgenoten en je gaat naar een bewonersvergadering. Je leert wat er gebeurt in een vergadering, hoe je iets kunt zeggen en kunt vertellen wat jij vindt. Je helpt je buren en je leert hoe je zelf hulp kunt vragen. Je praat over veranderingen in woonomgeving, over hoe het vroeger was en je gaat zelfs klussen. Je vraagt uitleg over apparaten; je leert zelf aan iemand vertellen hoe je iets moet doen of hoe een apparaat of machine werkt.
Thema 4 – Geld
In thema 4 gaat het over geld. Je leest bijzondere verhalen over situaties met geld. Maar het gaat ook over serieuze dingen zoals contact met de bank per telefoon of e-mail. Hoe je intensief luistert en leest om precieze informatie te vinden. Geld gaat ook over inkomsten en uitgaven en het maken van een maandbudget. Verder speel je in dit thema het Geldspel. Je leert zo over hoe Nederlanders denken over financiële zaken en over Nederlandse gewoonten met geld.
Thema 5 – Werk
Thema 5 gaat over werk van vroeger en van nu. Hoe kan een werkcoach je helpen om ander werk of een ander beroep te vinden? Waar kun je in Nederland werken en welke beroepen zijn er allemaal? Die informatie lees je in een grafiek maar ook in een tekst. Je leert niet alleen over de sectoren en beroepen maar ook welke woorden voor een beroep belangrijk zijn. Daarnaast nemen we je mee in een zoektocht naar werk: een sollicitatiebrief schrijven, je eigen cv maken, een sollicitatiegesprek voorbereiden, een sollicitatiegesprek voeren. Het gaat in dit thema ook over samenwerken met collega’s, afspraken maken over taken, over wat iemand op het werk gedaan heeft en daar vragen over kunnen stellen.
Thema 6 – Opleiding
Thema 6 gaat over opleidingen. Je werkt verder aan je cv waarin je het onderdeel Opleidingen en cursussen invult. Er komen allerlei onderwerpen aan bod die te maken hebben met opleidingen, zoals toekomstplannen, een studiekeuze maken, een stageverslag schrijven, een lesboektekst lezen, aantekeningen maken terwijl je luistert of leest en discussiëren.
Thema 7 – Veiligheid
In thema 7 start je met een Veiligheidsspel waarin je vragen gaat beantwoorden over o.a. veiligheid onderweg, gezondheid en hulpdiensten. In thema 7 staan onderwerpen rondom veiligheid centraal, zowel in je eigen woonomgeving als op je werk- of stageplek. Je gaat ook luisteren naar een interview met een beveiliger, je maakt kennis met het werk van een bhv’er en je leert over een belangrijke natuurramp in de Nederlandse geschiedenis.
Thema 8 – Samenleven
De titel van thema 8 is Samenleven. Daarin ga je bijvoorbeeld een enquête invullen over leefbaarheid in je wijk, straatpoëzie lezen en schrijven, een buurtkrant lezen en luisteren naar een buurtbemiddelaar. Maar samenleven is ook vrijwilligerswerk doen en samen met anderen een spel spelen en elkaar aanmoedigen bij sporten. Je leert bovendien zelf een presentatie te geven.
Thema 9 – Aan het werk
In boek 1 ging thema 5 over werk. In thema 9 gaan we weer aan het werk. Je leest een personeelsblad van een bedrijf, je leert hoe je om kunt gaan met ontevreden klanten en over functioneringsgesprekken. Daarnaast is er aandacht voor samenwerken met Nederlandse collega’s en voor een belangrijke wet: de Grondwet, waarin o.a. staat dat iedereen in Nederland in gelijke situaties gelijk behandeld moet worden. Een belangrijke wet als je bijvoorbeeld werk zoekt. Verder leer je in dit thema hoe je kunt omgaan met onbekende woorden in teksten.
Thema 10 – Media
Het laatste thema gaat over media. Over dat tegenwoordig alles, altijd en overal online is. Hoe dat je leven kan beïnvloeden en hoe je ermee om kunt gaan. Je maakt in dit thema kennis met beroemde Nederlanders van vroeger en nu. Daarnaast leer je hoe je feedback kunt geven. Er is een groot B1-spel waarmee je op een gezellige manier samen kunt herhalen wat je geleerd hebt. Dit thema sluit je ten slotte af met een filmpje over jezelf, je cursus Nederlands en je toekomstplannen. Natuurlijk zijn er verschillende STEX-opdrachten die je goed voorbereiden op het Staatsexamen.
Bij positieve afronding van het examen, ontvang je naast een Bewijs van Deelname een certificaat met een overzicht van de afgeronde thema’s.
Het staatsexamen is niet inbegrepen. Je kunt naar aanleiding van dit programma wel het staatsexamen doen, maar hiervoor dien je jezelf in te schrijven.
De studiebelasting bedraagt 18 contactmomenten van 1,5 uur. Daarnaast ben je ongeveer 3 tot 5 uur kwijt aan huiswerk per week. De lessen zijn intensief, zodat je in korte tijd het Nederlands B1 niveau beheerst.
Heb je de cursus Nederlands B1 succesvol afgerond? Dan kun je doorstromen naar Nederlands B2. Deze cursus bestaat net zoals B1 uit individuele contactmomenten met de docent gecombineerd met een online leerprogramma. Na afronding van de cursus Nederlands B2 kun je het Staatsexamen NT2 Programma II doen. Dit examen is niet inbegrepen in de cursus.
Tijdens de cursus oefen je vier taalvaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Daarnaast komen woordenschat, grammatica en spelling ruim aan bod. Onze praktische cursussen sluiten goed aan bij de praktijk zodat je in een mum van tijd het niveau van Nederlands B2 beheerst. De cursus Nederlands B2 is vergelijkbaar met HBO niveau.
This text is also available in English
De Laat Kenniscentrum levert uitsluitend maatwerk voor de cursus Nederlands B1. In overleg met de kandidaat wordt een taalprogramma binnen een bepaalde periode vastgesteld, dat vervolgens door de docent wordt ontwikkeld.
De opleiding telt naast het contact met de docent, 18 contactmomenten en een intensief online leerprogramma.
De lessen vinden in overleg plaats.
Tijdens de eerste les wordt de opleiding gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.
Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.
Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.
Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?
1800,- euro (vrijstelling van BTW)
Dit betreft een maatwerkprijs op basis van 1 persoon.
Circa 170,- euro (incl. 9% BTW)
Totaalprijs: 1970,- euro
Twijfel je over het niveau? Plan dan een intakegesprek. Een intakegesprek wordt individueel gepland en duurt max. 90 minuten (afhankelijk van de voorkennis). Kosten voor het intakegesprek bedragen 75,- euro (vrijgesteld van BTW). Het intakegesprek is optioneel.