Home > Opleidingen > Loonadministratief > Opleiding Personeelsconsulent

Opleiding Personeelsconsulent

Levenlangleren krediet DUO


Wat biedt de Personeelsconsulent opleiding?

Als Personeelsconsulent heb je een adviserende en ondersteunende rol voor leidinggevenden binnen jouw organisatie. Je adviseert onder meer de manager Personeelszaken en de directie over het personeels- en organisatiebeleid. Wil je meepraten over de visie van jouw organisatie? Spreekt het opbouwen van een sterk personeelsbeleid je aan? Dan is de opleiding Personeelsconsulent de juiste stap voor jouw carrière! 

Welk niveau is de Personeelsconsulent opleiding?

De opleiding Personeelsconsulent is op mbo 4/hbo-niveau.

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Personeelsconsulent opleiding?

Voor iedereen die zijn of haar kennis wil verbreden op het gebied van personeels- en organisatiebeleid. 

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Er is geen vooropleiding vereist.

Hoe ziet de Personeelsconsultent opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit onderstaande drie modules.

Module Middle Management en Bedrijfsvoering

De module Middle Management en Bedrijfsvoering richt zich op communicatie en op personeels-, financieel- en marketingmanagement. Communicatie is van groot belang binnen een organisatie of je nu werkt op een afdeling Personeel en Organisatie of een ander middle managementniveau. Krachtige en effectieve communicatie is onmisbaar in je functie. Gedurende de opleiding leer je inzicht te krijgen in het communicatieproces en leer je de verschillende communicatiemiddelen kennen. Op het gebied van personeelsmanagement weet je waarom een doordacht personeelsbeleid van belang is en wat dit beleid inhoudt. Ook financieel- en marketingmanagement zullen tijdens de opleiding aan bod komen. Je leert de belangrijkste begrippen op het gebied van middle management en kunt deze toepassen in de praktijk.

Module Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4

Als personeelsconsulent of loonadministrateur moet je kennis hebben over arbeidsverhoudingen, arbeidsovereenkomsten, sociale zekerheid, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In deze module doe je kennis op over de theoretische kant van deze onderwerpen en ontwikkel je vaardigheden die je kunt toepassen in de beroepspraktijk.

Module Zakelijke Correspondentie Nederlands

Gedurende deze module leer je de verschillende stijlen en briefsoorten kennen en schrijven. Je leert brieven en teksten van andere redigeren en corrigeren. Daarbij weet je wat een huisstijl is en hoe je de huisstijl van de organisatie toepast.

De examens van de Personeelsconsultent opleiding

Elke module wordt met een afzonderlijk examen afgerond.

Examen Middle Management en Bedrijfsvoering

Het examen Middle Management en Bedrijfsvoering bestaat uit 30 gesloten vragen en duurt 60 minuten. De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is

  • communicatie
  • personeelsmanagement
  • financieel management
  • marketingmanagement
  • kwaliteitsmanagement
  • productie en logistiek management
  • informatiemanagement

Examen Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is

  • arbeidsrecht, met name arbeidsverhoudingen en arbeidsovereenkomst
  • regelgeving m.b.t. de cao, medezeggenschap, arbeidsomstandigheden en arbeidstijden en van de Wazo
  • sociale zekerheid
  • regelgeving bij arbeidsongeschiktheid
  • regelgeving bij werkloosheid

Examen Zakelijke Correspondentie Nederlands

Het examen bestaat uit 6 vragen en schrijfopdrachten en duurt 2 uur. De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is

  • klachtenbrief
  • circulaire
  • laatste aanmaning
  • sollicitatie
  • vormkenmerken
  • grammatica, spelling en interpunctie
  • schrijfstijl

Wil je meer informatie over de examens? Kijk dan op de website van Associatie.

Diploma/certificaat

De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op diverse examen­locaties in heel Nederland. Het betreffen online examens. Inschrijving voor het examen geschiedt online is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid.

Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).

De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.

Vervolgstudie

Heb je de opleiding MPZ afgerond en wil je graag doorstuderen? Start dan bijvoorbeeld aan de opleiding PDLarbeidsrechtNEMAS HRM of middle management

Meer informatie?

Meer informatie? Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail.