Volg ons:
Loonadministratief
Branche erkenning
De Basiskennis Loonadministratie (BKL) biedt je een stevige basis in de wereld van loonadministratie. Je leert de essentiële vaardigheden die nodig zijn om salarisberekeningen uit te voeren, loonheffingen te berekenen en personeelsdossiers bij te houden.
De opleiding wordt daarnaast gezien als een opstap naar de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie PDL. Met het diploma Basiskennis Loonadministratie BKL ben je klaar om een waardevolle bijdrage te leveren op een salarisadministratie-afdeling.
“Met trots melden wij dat het slagingspercentage voor onze opleiding BKL ruim boven het landelijk gemiddelde ligt.” – Bron: Associatie voor Examinering.
Deze opleiding is ideaal voor administratieve medewerkers die zich bezighouden met loon- en salarisadministratie, evenals voor iedereen die zich wil verdiepen in of oriënteren op dit vakgebied.
De opleiding Basiskennis Loonadministratie BKL is op mbo 3-niveau en er zijn geen toelatingseisen.
De opleiding Basiskennis Loonadministratie biedt een uitgebreide introductie in de wereld van salarisadministratie. Je maakt kennis met onderwerpen zoals salarisberekeningen, loonheffingen, sociale verzekeringen en arbeidsrecht. Daarnaast leer je hoe je personeelsgegevens verwerkt en beheert, en hoe je de juiste administratieve procedures volgt. De theorie wordt afgewisseld met praktijkgerichte opdrachten, zodat je de opgedane kennis direct kunt toepassen. Hierdoor ontwikkel je niet alleen een goed begrip van de loonadministratie, maar ben je ook voorbereid op de dagelijkse uitdagingen van dit vakgebied.
De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op diverse examenlocaties in heel Nederland. Het betreffen online examens. Inschrijving voor het examen geschiedt online is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid.
Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026
Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).
De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.
Heb je de opleiding BKL afgerond en wil je graag doorstuderen? Start dan bijvoorbeeld met de opleiding PDL, Medewerker Personeelszaken MPZ of personeelsconsulent.
De Laat Kenniscentrum heeft kwalitatief opleiden hoog in het vaandel staan en laat dit ook graag toetsen door externe partijen. De Laat Kenniscentrum vindt het belangrijk dat de cursisten met hun opleiding een waardevolle aanvulling hebben op hun CV en zich kunnen onderscheiden van anderen. De loonadministratieve opleidingen van De Laat Kenniscentrum zijn erkend door de Stichting Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting, NIRPA. De loonadministratieve opleidingen BKL, PDL, MPZ en VPS vallen onder reguliere opleidingen, die leiden tot een diploma dat toegang geeft tot het register RSa of RPP.
Het NIRPA draagt ons voor als opleider voor deze opleiding.
Bij De Laat Kenniscentrum sta jij als student centraal. We werken met kleine klassen en persoonlijk contact, zodat je voldoende aandacht krijgt om je opleiding met succes af te ronden. Onze tweewekelijkse lessen helpen je een goede balans te vinden tussen werk, privé en studie. Dankzij deze aanpak hebben we een hoge klantwaardering, wat onze kwaliteit bevestigt.
Meer informatie over de BKL opleiding? Download de leaflet of neem contact op via 040-2485582 of info@delaatkenniscentrum.nl.
De opleiding bestaat uit onderstaande twee modulen.
In deze module komen onder andere de werkkostenregeling, loonheffing en voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan bod.
In deze module komen onder andere de CAO-regelgeving, Arbowet, sociale zekerheid, arbeidsongeschiktheid en re-integratie aan bod.
Elke module wordt met een afzonderlijk examen afgerond.
De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is
• Loonadministratie, loonbelastingtabellen en loonaangifte
• Regelgeving betreffende dienstbetrekking en de daarmee samenhangende loonheffingen
• Werkkostenregeling en vrijstellings- en kortingsmogelijkheden inzake loonheffing en premies werknemersverzekeringen
• Voorlopig aanslag (teruggaaf) inkomstenbelasting alsmede het boeteregime en de bezwaarprocedure
• Invullen van een elektronisch formulier aan de hand van de informatie in een casus
De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is
• arbeidsrecht, met name arbeidsverhoudingen en arbeidsovereenkomst
• regelgeving m.b.t. de cao, medezeggenschap, arbeidsomstandigheden en arbeidstijden en van de Wazo
• sociale zekerheid
• regelgeving bij arbeidsongeschiktheid
• regelgeving bij werkloosheid
Wil je meer informatie over de examens? Kijk dan op de website van Associatie.
De Basiskennis Loonadministratie (BKL) Opleiding kent verschillende startmomenten per jaar. De genoemde data zijn richtlijnen; de definitieve startdatum en lestijd worden in overleg met de studenten bepaald. Staat er geen opleidingsstart gepland? Neem contact op. Je kunt bij ons altijd op korte termijn starten in de regio.
De Basiskennis Loonadministratie (BKL) Opleiding wordt in verschillende vormen aangeboden:
*Onze opleidingen bestaan meestal uit één dagdeel eens per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé.
De BKL opleiding is zowel online of klassikaal te volgen. Hierdoor kun je de leermethode kiezen die het beste bij jouw behoeften en schema past. Klassikale lessen bieden persoonlijk contact en interactie in een fysieke omgeving. De online optie biedt dezelfde gestructureerde lessen, waarbij je via een platform zoals Microsoft Teams deelneemt. Zo ervaar je de voordelen van een live les zonder naar de leslocatie te hoeven reizen.
Wil je liever zelfstandig studeren op je eigen tempo? Vraag dan een offerte op maat aan.
1150,- euro (vrijgesteld van BTW).
Deze prijs geldt voor een start vanaf 1 cursist op de leslocatie in Eindhoven of als je de online opleiding volgt. Start je op een andere locatie, dan zijn er extra kosten verbonden bij een groep van minder dan 5 cursisten.
Circa 120,- euro (incl. 9% BTW) incl. online leeromgeving
Eenmalig 35,00 euro (incl. 9% BTW)
Opleiding -en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW. Over studieboeken wordt wel BTW gerekend. De gehele opleiding kost 1305,- euro inclusief BTW.
Klik op de link voor de actuele prijzen: Associatie voor examinering. Jouw examen boek je rechtstreeks bij de Associatie voor Examinering.
Cursusprijzen zijn vrijgesteld van BTW, over het studiemateriaal even eventuele lunchkosten zijn wij genoodzaakt 9% BTW te rekenen. Examenkosten zijn in veel gevallen vrijgesteld van BTW. In een enkel geval dienen wij hierover 21% BTW te rekenen (IVIO).