Home > Opleidingen > Financieel administratief > Opleiding Financial Assistant

Opleiding Financial Assistant

Kansrijkberoep


Wat biedt de Opleiding Financial Assistant?

Wij leiden je op tot het Associatiediploma Financieel Assistent ofwel Financial Assistant. Je hebt een stevige basis om als assistent aan de slag te gaan bij een administratiekantoor of op een financiële afdeling van een organisatie. Er is namelijk een groot tekort aan financieel assistenten. Ook als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf heb je met dit diploma voldoende kennis om jouw eigen administratie bij te houden.

Het Associatiediploma Financieel Assistent bestaat uit Basiskennis Boekhouden (BKB®)/Elementair Boekhouden en Basiskennis Calculatie (BKC®). Je bepaalt zelf in welke volgorde. 
 

“Met trots melden wij dat het slagingspercentage voor onze opleiding Financial Assistant ruim boven het landelijk gemiddelde ligt.” – Bron: Associatie voor Examinering.
 

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Opleiding Financial Assistant?

Wil je in een kleine organisatie zelfstandig de boekhouding doen? Of voor de bedrijfsleiding belangrijke overzichten samenstellen? Haal dan het Associatiediploma Financieel Assistent: een logische opstap voor een loopbaan in de administratieve sector!

Welk niveau is de Opleiding Financial Assistant?

De opleiding tot Financial Assistent is op mbo 3 niveau en duurt 8 tot 12 lesweken.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Hoe ziet de Opleiding Financial Assistant eruit?

Gedurende deze opleiding komen alle onderdelen van de opleiding Basiskennis Boekhouden BKB en Basiskennis Calculatie aan bod. 

Het examen van de Opleiding Financial Assistant

Voor specifieke informatie over deze opleidingen verwijzen wij u graag naar de examenprogramma’s van de opleiding Basiskennis Boekhouden BKB en Basiskennis Calculatie BKC

Studiebelasting

Circa vier à vijf klokuren per lesweek.

Diploma Financial Assistant

De examens worden per computer worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op de locaties van de Open Universiteit (OU) in heel Nederland.

Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar website van de Associatie: www.associatie.nl. Bezitters van het diploma BKB en BKC komen in aanmerking voor het overkoepelend Associatie diploma Financial Assistant.

NB: Stibex-diploma’s verlenen geen vrijstelling voor dit diploma. 

Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).

De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.

Vervolgstudie

Heb je de opleiding BKB en BKC reeds behaald? Studeer dan door en start met de opleiding PDB ofwel praktijkdiploma boekhouden.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.