Home > Opleidingen > Financieel administratief > Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding

Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding

Branche erkenning


Wat biedt de opleiding Basiskennis Calculatie (BKC)?

Het diploma Basiskennis Calculatie (BKC) is zeer praktijkgericht met specifieke aandacht voor goederenhandel, kostprijscalculaties en het grafisch presenteren van gegevens.

In combinatie met het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB) geeft BKC recht op het functiegerichte Associatiediploma Financial Assistant

 

“Met trots melden wij dat het slagingspercentage voor onze opleiding BKC ruim boven het landelijk gemiddelde ligt.” – Bron: Associatie voor Examinering.

 

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding?

De opleiding is bedoeld voor iedereen die geen boekhoudkundige achtergrond heeft, niet werkzaam is in de branche, basiskennis op wil doen op het gebied van calculatie en overweegt om in de toekomst het diploma Praktijkdiploma Boekhouden PDB te gaan volgen.

Welk niveau is de Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding?

De cursus is op mbo3 niveau en duurt 4 tot 6 weken.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Hoe ziet de Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding eruit?

Gedurende deze Basiskennis Calculatie (BKC) opleiding leer je meer over goederenhandel, kostprijscalculatie en het grafisch presenteren van gegevens.

Het examen van de Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding

Het examen bestaat uit 26 gesloten vragen en duurt 90 minuten. De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is:

  • kostprijs- en verkoopprijsberekeningen van een handelsonderneming en dienstverlenende onderneming
  • handel, koop en verkoop en verzekeringen

Studiebelasting

Circa drie à vier klokuren per lesweek.

Diploma Basiskennis Calculatie (BKC) Opleiding

De examens worden per computer worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op de locaties van de Open Universiteit (OU) in heel Nederland.

Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar website van de Associatie: www.associatie.nl. Bezitters van het diploma BKB en BKC komen in aanmerking voor het overkoepelend Associatie diploma Financial Assistant.

Je kunt er ook voor kiezen om uw examen te laten afnemen door Stibex. Het examen BKC is onderdeel van het STIBEX-diploma Assistent Boekhouder. Ook dit examen is online en wordt op verschillende locaties in heel Nederland afgenomen. Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar de website van Stibex: www.stibex.nl

Meer weten over het verschil tussen beide examinatoren? Lees hier meer.

Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).

De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.

Vervolgstudie?

Heb je de opleiding BKB en BKC reeds behaald? Studeer dan door en start met de opleiding PDB ofwel praktijkdiploma boekhouden.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.