Examenvrees? Lees hier wat je eraan kunt doen.

Examenvrees, iedereen heeft hier in min of meerdere mate last van. Er wordt diverse termen voor gebruikt; examenvrees, examenstress, examenspanning, faalangst… In dit artikel gebruiken we de term ‘examenvrees’ en leggen we je uit wat hiermee bedoeld wordt en vooral wat je eraan kunt doen. Het belangrijkst is dat het beheersbaar is of wordt.

Wat is examenvrees?

Examenvrees treedt op voor of tijdens belangrijke momenten, bijvoorbeeld een examen of een presentatie. In sommige gevallen kan het zo ernstig zijn dat de vrees voor hetgeen wat gaat komen je verlamt, waardoor het je eindresultaat negatief beïnvloedt.

Examenvrees kent een of meerdere onderstaande symptomen die per situatie een ander stressniveau kunnen opleveren. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Fysieke klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten, hartkloppingen (verhoogde hartslag)
  • Emotionele klachten als prikkelbaar, sneller emotioneel
  • Mentale klachten als concentratieproblemen, vergeetachtigheid en in sommige gevallen black-outs
  • Gedragsveranderingen als veranderd eetpatroon, minder energie of moeite om te ontspannen

Gezonde spanning voor een examen is nuttig, het zorgt namelijk voor de noodzakelijke alertheid en concentratie. Op het moment dat gezonde spanning doorslaat naar angst (de gerichtheid op de vrees wordt dan groter dan het examen) is er sprake van examenvrees. Deze examenvrees zorgt ervoor dat de kans om te zakken voor een examen wordt vergroot. Belangrijk is om de angst op te sporen en deze te reduceren. Met dit artikel kun je zelf aan de slag met je examenvrees, maar kom je er zelf niet uit consulteer dan een psycholoog in de buurt.

Examenvrees? Wat nu?

Zoetigheid aan de kant

Heb je juist nu de behoefte aan zoetigheid? Niet doen! Als je onder spanning staat, produceert je lichaam extra adrenaline. Onder invloed van die extra adrenaline stijgt je behoefte naar zoetigheid. Geef hier niet aan toe, want het eten van zoetigheid jaagt de adrenalineproductie verder op. Een kleine hoeveelheid adrenaline werkt prestatiebevorderend, maar een grote hoeveelheid adrenaline werkt net omgekeerd.

Sporten juist nu

Juist nu is het belangrijk om even te gaan sporten of bewegen, terwijl je eigenlijk het gevoel hebt dat je 24/7 bezig moet zijn met je doel. Door te sporten wordt het teveel aan adrenaline op een gezonde manier verbruikt. Door het sporten maak je je hoofd even helemaal leeg en kun je daarna weer gericht werken aan je doel. Wist je dat 30 minuten sporten al voldoende is om je hoofd even leeg te maken?

Vitamine B op tafel

Zet op je bureau een schaal met walnoten, bananen en grapefruit. Loop even naar de supermarkt of viskraam voor haring, tonijn of makreel. Eet aardappelen of zilvervliesrijst met kip of kalfsvlees en als ontbijt en lunch volkorenbrood met eieren. In al deze voedingsproducten zit Vitamine B. Wist je dat Vitamine B je weerbaarder maakt bij stresssituaties en een prikkelbare gemoedstoestand?

Goede planning is een must

Het bestrijden van examenvrees begint met het maken van een goede planning, waarbij je ruimte inplant voor ontspanning. Ontspanning is ook op tijd naar bed, zodat je uitgerust begint aan je doel. Tja, en ben je niet van het opruimen. Uit onderzoeken blijkt dat een rustige, opgeruimde omgeving bevorderend werkt voor de prestatie.

Koffie, thee tot het minimum beperken

Dat energiedrankjes en alcohol geen positief effect hebben op de prestatie weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je het beste ook koffie en thee zo veel mogelijk moet mijden. Alcohol en cafeïne geven je een tijdelijk positief gevoel, maar dit zakt snel weg. Daarnaast droogt het je lichaam uit waardoor je slechter presteert.

De kunst van het omdenken

Het klinkt zo simpel, maar wat is er nu het ergste wat er kan gebeuren. Vallen er slachtoffers wanneer je je examen niet haalt? Stel je kijkt over een aantal jaren terug op je problemen? Denk je dat dit examen dan in de top 3 staat? Niemand is perfect, juist het idee dat jij wel perfect wilt zijn levert stress op. Een beetje minder mag echt wel! Wat is het toch heerlijk om dingen niet te kunnen, dan heb je nog wat te leren. Ook van een negatieve prestatie leer je, hou dat vast. Kortom weet dat je een fout mag maken én denk positief.

Lukt het je met deze tips nog niet om je examenvrees te reduceren? Ga dan met iemand praten. Zoek een goede psycholoog in de buurt.

Goed voorbereid je examen in? Consulteer een van onze docenten voor bijles.